Wat is Goalball?

Goalball is een sport voor blinden en visueel gehandicapte personen.  Zowel vrouwen als mannen kunnen deelnemen, en er wordt vaak gemengd gespeeld.

Goalball wordt in twee teams van 3 personen gespeeld,  het veld is iets groter dan bij Torbal.

Het doel neemt de volle breedte van het veld in, en met 3 personen ga je verdedigen en aanvallen.

Elke speler is geblinddoekt, we spelen met een bal met belletjes in,  zodat we deze goed horen…   Alle info, spelregels en geschiedenis kan je hier lezen.

Geïnteresseerd? Contacteer Glenn Van Thournout
+32 478 95 16 93‬

Kalender trainingen

Trainingen zijn tweewekelijks in het Sint-Lodewijkscollege, Magdalenalaan, Sint-Andries Brugge.  Meer info via Glenn +32 478 95 16 93‬

Data competitie

22.10.2023 Brugge, goalbal B (Sint-Lodewijkscollege)
16.12.2023 Mons, goalball B
21.01.2024 Bruxelles, goalbal A
28.01.2024 Bruxelles, goalbal A
11.02.2024 Sint-Niklaas, goalbal A
18.02.2024 Bruxelles, goalbal A
24.02.2024 Mol, goalbal B (Achterbos)
10.03.2024 Merksem, goalball B
24.03.2024 Brugge, goalbal A (Sport Vlaanderen)
13.04.2024 Mons, play-off 2

Uitslagen competitie

Brugge, 22 oktober 2023

YELLOW DEVILS – MOL 6/16
REINAERT – YELLOW DEVILS 11/ 9
ATLAS – YELLOW DEVILS 4/ 9

Mons, 16 december 2023

YELLOW DEVILS – BRABO 15/7
ANTWERPEN – YELLOW DEVILS 1/11
YELLOW DEVILS – YELLOW DEVILS 7/5

Brussel, 21 januari 2024

NOORDZEE – CC BRUGGE 14/ 7
NOORDZEE – BRUXELLES 11/ 6
ANSPACH – CC BRUGGE 10/ 4
WAASLAND – NOORDZEE 6/ 3
WAALWIJK – CC BRUGGE 8/11

Brussel, 28 januari 2024

CC BRUGGE – NOORDZEE 7/17
NOORDZEE – ANSPACH 7/ 7
CC BRUGGE – WAASLAND 5/15
NOORDZEE – WAASLAND 2/ 4
CC BRUGGE – BRUXELLES 7/17

Sint-Niklaas, 11 februari 2024

CC BRUGGE – NOORDZEE 7/17
NOORDZEE – WAALWIJK 11/ 9
BRUXELLES – CC BRUGGE 14/ 4
ANSPACH – NOORDZEE 15/ 8
CC BRUGGE – WAASLAND 8/15

Brussel, 18 februari 2024

WAALWIJK – NOORDZEE 5/10
NOORDZEE – BRUXELLES 11/ 9
NOORDZEE – ANSPACH 12/ 2

Mol, 24 februari 2024

MOL – YELLOW DEVILS 10/13
ANTWERPEN – YELLOW DEVILS 6/13
BRABO – YELLOW DEVILS 6/ 9
CSMB – YELLOW DEVILS 11/ 1

Merksem, 10 maart 2024

YELLOW DEVILS – REINAERT 10/ 8
YELLOW DEVILS – ATLAS 11/16

Brugge, 24 maart 2024

BRUXELLES – CC BRUGGE 17/15
NOORDZEE – WAALWIJK 8/ 5
CC BRUGGE – ANSPACH 11/11
WAASLAND – NOORDZEE 3/ 5
WAALWIJK – CC BRUGGE 11/ 1
BRUXELLES – NOORDZEE 9/ 6

Mons, 13 april 2024

Waalwijk – CC Brugge 15/ 5
Atlas – CC Brugge 10/15
CC Brugge – CSMB 6/ 8

Beelden zeggen meer dan woorden

Alle info, geschiedenis en spelregels over Goalball

Geschiedenis

Goalball bestaat al sinds 1946. Het werd uitgevonden door Hanz Lorencezen (uit Oostenrijk) en Sett Reindle (uit Duitsland) in een poging de vele blinde veteranen uit Wereld Oorlog II te helpen.

In de volgende decenia ontwikkelde Goalball zich, naast Torbal en Roll Ball, tot een volwaardige sport voor blinden en slechtzienden.

De wereld maakte voor het eerst kennis met Goalball tijdens de Paralympics van 1976 in Torronto (Canada) toen het er als demonstratiesport werd beöefend.

Sinds de Paralympische spelen van Arnhem (Nederland) in 1980 is Goalball dan ook erkend als Paralympische sport. Door deze erkenning is de sport uitgegroeid tot de meest gespeelde sport voor blinden en slechtzienden en wordt het in meer dan 40 landen gespeeld.

Benodigdheden

Speelveld

Goalball wordt gespeeld in een sporthal. Het speelveld is 18 meter lang en 9 meter breed. Alle lijnen worden afgeplakt met een touwtje erin. Zo kunnen de spelers zich tijdens het spel goed orienteren.

De doelen, die op de achterlijn geplaatst worden, nemen de hele breedte van het veld in (9 m) en zijn 1,30 m hoog.

De bal

Er wordt gebruikgemaakt van een bal van 1,25 kg met omtrek van ongeveer 76 cm. Deze bal telt 8 gaatjes en heeft belletjes binnenin.

De bril

Iedere speler, blind of slechtziende, moet een verduisterende bril dragen. Zo strijdt iedereen met gelijke wapens en kan er geen discussie optreden. Men maakt hiervoor gebruik van een afgeplakte skibril. Deze verduisterd niet alleen prima, hij geeft daarbij nog eens extra bescherming aan de ogen.

Andere benodigdheden

Verder zijn er geen verplichte benodigdheden, maar het is aangeraden er toch een aantal te gebruiken. Zo zijn knie- en elleboogbescherming een must en is een schelp voor de heren zeker een aanrader! Verder kan je nog gebruikmaken van keaperbroeken, moussestukken en andere hulpmiddelen om het vallen te verzachten.

Het spel

Doel van het spel

Het doel van het spel is simpel: Probeer de verdediging van je tegenstander te verschalken en maak zoveel mogelijk doelpunten. Dit door de 1,25 kg zware bal onderhands te werpen naarde tegenstander.

Fouten

Er bestaan twee soorten fouten in goalball: Persoonlijke fouten, die door één specifieke speler worden gemaakt en teamfouten die door het team samen worden gemaakt.

Persoonlijke fouten

 • Short ball: Hierbij raakt de bal, na het werpen, niet tot bij de teamzone van de tegenpartij. (Deze fout komt echter zelden of nooit voor)
 • High ball: Hierbij botst de bal, na het werpen, niet voor of in de werpzone (6m-lijn).
 • Long ball: Hierbij botst de bal, na het werpen, niet in de neutrale zone van het speelveld en komt deze direct in de werpzone van de andere ploeg.
 • 3de worp: Hierbij wordt een bal, telkens het team aan de beurt is, 3 maal na elkaar door de zelfde speler geworpen. Omdat het maar toegestaan is om 2 maal na elkaar te werpen, levert dit een fout op.
 • Eyeshades (oogbescherming): Wanneer een speler zijn bril aanraakt zonder hiervoor toestemming te vragen, wordt dit bestraft.
 • Illegel defence (onregelmatig verdedigen): Hierbij wordt door de speler verdedigd voor de teamzone. Omdat er bij het verdedigen telkens een lichaamsdeel in de teamzone moet blijven, wordt dit bestraft.
 • Delay of game (spelvertraging): Deze fout wordt toegekend bij 2 situaties waarbij het spel vertraagd wordt. Dit is wanneer een speler geholpen wordt bij de oriëntatie door iemand adners dan een medespeler op het veld. Ook wordt deze fout toegekend wanneer een speler niet klaar is bij het aanvangen van het spel.
 • Onsportief gedrag
 • Noice (lawaai):

Teamfouten

 • 10 seconds: De bal wordt na verdedigen langer dan 10 seconden in de ploeg gehouden en niet teruggeworpen.
 • Onsportief gedrag
 • Noice (lawaai)
 • Onreglementair coachen

Strafworpen

Wanneer een fout wordt gemaakt, volgt een strafworp. Hierbij wordt het doel van de in de fout gegane ploeg door slechts één speler verdedigd.

Bij een persoonlijke fout wordt het doel door de in de fout gegane speler verdedigd, gaat het echter om een teamfout dan wordt het doel verdedigd door de speler die de laatste bal werpte.

Het alleen verdedigen van een pinalty

Speeltijd

Een goalballwedstrijd bestaat uit 2 helften van 10 min. Tijdens de 3 minuten durende pauzee wordt er ook van zijde gewisseld. In de praktijk duur een wedstrijd echter een stuk langer dan 20 + 3 minuten, dit omdat de klok wordt stilgelegd bij het ingrijpen van een scheidsrechter. Dit is bijvoorbeeld het buiten werpen van een bal, voorbereiding op een pinalty, eye-shadescontrole … Het is dus geen uitzondering wanneer een wedstrijd 30-45 minuten duurt of zelfs nog langer.

Het spel wordt stopgezet wanneer de score 10 doelpunten verschil bedraagd. Bijvoorbeeld 10-0, 3-13 …

Spelonderbrekingen

Iedere ploeg kan het spel 3 maal per wedstrijd onderbreken door het een “time-out” aan te vragen. Hierbij mag de coach (en zijn assistent) voor 45 seconden op het terrein. Ze mogen, behalve aanwijzingen geven, de spelers ook drank geven of andere verfrissing.

De spelers kunnen om een spelonderbreking vragen wanneer ze problemen hebben met hun bril. Dan vragen ze, door middel van “Eye-shades” te roepen, de scheidsrechter om het spel te onderbreken. Wordt dit toegestaan, dan draait de speler zich om en plaatst hij de bril weer goed. Na controle kan het spel weer hervatten.
Een scheidsrechter is echter niet verplicht om deze onderbreking toe te staan. Vindt hij dat ploeg het spel wil vertragen, tijd winnen of andere voordelen putten uit de onderbreking, kan hij het spel gewoon verder laten gaan.

De scheidsrechter kan het spel ook op ieder moment onderbreken

 • Officials Time-out: Wanneer de scheidsrechter dit nodig acht, kan hij het spel onderbreken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer hij met een andere scheidsrechter wil overleggen of wanneerer problemen zijn met de doelen of de bal.
  Tijdens deze time-out mag er vanop de bank ook met de spelers op het veld gecommuniceerd worden.
 • Medical Time-out: Wanneer er iemand gewond is geraakt, kan de scheidsrechter het spel, logischerwijs, onderbreken.